Social læring

 Amarok Hundetræning


Social læring


Social læring er at lære sig noget, ved at observere et andet individ gøre det.


Ph. D. Claudia Fugazza har udviklet et indlæringssystem, hvor man lærer hunde at observere mennesker imens de viser hunden en adfærd, som hunden derefter på signal gentager.

Metoden hedder Do As I Do eller forkortet DAID.

Eötvos universitetet i Budapest forsker meget i tamhunde, og det er også her DAID projektet har hjemme.


Når hunden først har lært systemet, er det hurtigt at lære den nye, objektrelaterede handlinger.

Fx i forbindelse med oplæring af servicehunde er den meget tidsbesparende i forhold til klikkertræning.

Til gengæld tager det et stykke tid at oplære sin hund i DAID.


Merlin har lært metoden, og er blevet certificeret (DAID Basic certificate) til at kunne deltage i forskningsprojekter i denne læringsmetode ved Eötvos Universitetet.

Til denne eksamen bliver hunden eksamineret af en fremmed person, i Merlins tilfælde var det Fugazza selv. Den skal altså også kunne kopiere adfærd fra andre personer end sin ejer.

Ejeren skal bestå en skriftllig teoriprøve.

DAIDs officielle facebook side finder du her:
DAIDs hjemmeside finder du her:Herunder kan du se Merlin og Totten arbejde efter DAID metoden.Totten er level 1


Merlin er level 2 og certificeret.

Træning med Merlin

Denne video viser første gang Merlin prøvede at efterligne en - for ham - helt ukendt handling, nemlig at tage en kleenex ud af boksen

Denne træningsvideo viser Totten som arbejder med at gentage ukendte handlinger og på at huske en sekvens hvor jeg demonstrerer to efterfølgende handlinger for hende, som hun skal gentage i rigtig rækkefølge.

Denne træningsvideo viser Totten, som træner på at udføre forskellige handlinger på samme objekt, udfra mine demonstrationer. Både kendte og ukendte handlinger for hende.

DAID er en virkelig ny og spændende måde at arbejde med sin hund på. Styrker relationen og forståelsen, samt åbner øjnene for nye måder at kommunikere på.

Jeg er taknemlig for, at jeg har fået muligheden for at arbejde med mine to træningshunde efter denne metode også, i tillæg til andre indlæringsprincipper.