Specialsøg efter skimmel

 Amarok Hundetræning


SKIMMELSØG


Søg i bygninger efter skjulte skimmelbakterier og skimmelsvamp med hund har været anvendt i bl. a. Tyskland og Finland i en årrække. Dette skyldes, at omkring 70% af alle skimmelskader er skjulte, og derfor ellers skulle findes ved destruktive undersøgelser, såsom at bore huller i materialerne.

Nu er det imidlertid også blevet muligt at få besøg af en skimmelsøgshund i Danmark, hvor der p.t. laves indsatser med 3 certificerede hunde og hundeførere.

Den ene af hundene er min hund Merlin, én er ejet af Keno Jaspers fra KEH indeklima, og den tredje er Skimmelsvampehunden Seeker.

Hundens lugtesans er menneskets langt overlegen, og hunden kan lugte selv små forskelle i koncentrationen af fært.

Dermed kan den uddannede hund vise os, hvor duften af skimmel koncentrerer sig i en bygning, hvor man har mistanke om skjult skimmelskade.

Ved fund tager en byggeteknikker over, vi samarbejder bl. a. med bygningsbiolog Christoph Höflich http://www.hoeflich.dk/

Ligeledes kan hunden anvendes til at undersøge bygninger efterfølgende en renovation for skimmel, for at sikre at man har fået det hele med.


Der er en lille smule skimmel overalt, og det bliver først farligt i større koncentrationer - hvor store koncentrationer kommer helt an på den enkelte person.


En skimmelhund fra Amarok Hundetræning er trænet til at indikere 16 af de oftest forekommende slags skimmel, heriblandt både bakterier og svampe. Den enkelte skimmelkultur er isoleret og dyrket i et laboratorium, hvorefter jeg får prøverne tilsendt til træningsbrug.

Ligeledes bliver hunden trænet på reelle skimmelskader i 7 forskellige slags bygningsmateriale, som alle hver især indeholder flere forskellige slags skimmel. Disse prøver er analyseret i et laboratorie inden de anvendes til træning.


Merlin og Birgitte har to certifiseringer i skimmelsøg:


Hos BSS som er den officielle tyske certificering af skimmelhunde. Vi fik godkendelse for en toårig periode, hvilket er det længste man kan opnå, dette var i maj 2017. Man kan enten blive godkendt for et eller for to år. Derefter skal hunden og føreren op til en prøve igen. På den måde sikrer man sig at teamet til stadighed arbejder upåklageligt, lidt ligesom redningshunde.

Se mere om certificeringen som dette år var internationalt besat og bedømt her: http://www.schimmelpilzspuerhund.com/startseite/


En oversigt over skimmelhundeteams som har BSS certificering finder du her:

http://www.schimmelpilzspuerhund.com/spuerhund-finden/


Der er opstartet et europæisk samarbejde om en fælles retningslinje for skimmelhundecertificering i europa på initiativ af BSS, og jeg deltager i dette samarbejde.


Merlin er i tillæg godkendt af APzS i Tyskland i oktober 2016, dette er en praktisk afprøvning af hunden og føreren, hvor man skal vise sine kompetencer i bygninger med reelle skimmelskader.

Vi blev efter godkendelse optaget i deres netwærk, se brochure her:

http://www.schimmelspürhund-naila.de/…/Broschuere_APZS-Netz…


Merlin er certificeret af Ausbildungs- und Prüfzentrum für Schimmelspürhunde i Tyskland og medlem af deres netværk. Se brochuren her:
Den praktiske prøve ved uddannelsescenteret foregik som reelle bygningssøg over tre dage.

Lige så vigtigt finder jeg det, at holde træningen ved lige, og indføre test af hund og hundefører som en kvalitetssikring af vores arbejde.


Merlin og jeg gennemgår en blindtest minimum en gang i måneden.Du kan følge med i træning, testresultater, indsatser og andet aktuelt med Merlin

på hans facebookside Skimmelhund